Ett av 112-operatörers största problem är att lokalisera en inringande person. Det är vanligt att personer inte kan ge en god beskrivning av vart de befinner sig. Kan du tex säga adressen till vart du är just nu? Det är många situationer där det kan vara svårt, tex om man är på besök hos en bekant, promenerar inne i en storstad, på vägen i sin bil, på vandring i naturen, turist på orten, eller om inringaren är ett barn.

När jag senast konfronterades för problemet stod lite över en halv kilometer hemifrån, långt ute på landet med en svårt skadad motorcyklist, och med vägar utan namn. Resultatet –

“öhh, jag står typ mellan A och B, alldeles vid vägen till C, och ca 500 meter sydväst om D … ok fortfarande svårt … jag ser en postlåda en bit bort, jag får springa dit och kolla om det står en adress på den”.

Problemet är så vanligt förekommande att man nu (äntligen) har infört appar i flera länder som informerar SOS-operatören om den inringandes position. Appen måste installeras på telefonen, vilket inledningsvis kommer orsaka både frustration och en låg install-base, men som över tid kommer att rädda liv. Fördelen med denna typ av applikation är att positionen är baserad på GPS-data vilken gör den mycket precis, till skillnad från triangulering mellan master som används av SOS-Alarm idag. En annan fördel är att det är helt frivilligt att installera den. Om myndigheter vill kan den även användas för att sprida Viktigt Meddelande till Allmänheten, eller annan viktig information, tex hur HLR utförs korrekt. Tyvärr finns inte applikationen för användning i Sverige, men det känns som en ofrånkomlig framtid. Läs mer om projekten i Nya Zeeland och Finland i länkarna under.

Advertisement